Ποια είναι τα προϊόντα Αγίου Όρους που οι μοναχοί χρησιμοποιούν στη διατροφή τους? (μέρος 1ο)

Η διατροφή των μοναχών στο Άγιο Όρος ακολουθεί αυστηρά τους κανόνες νηστείας της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι μοναχοί αποτελούν μια σύνθετη ένωση της ψυχής και του σώματος. Οι μοναχοί προσεύχονται διαρκώς και διαβάζουν ιερά κείμενα για τη σωτηρία της ψυχής. Εκτός από την προσευχή και τον ψαλμό ύμνων λατρείας, οι μοναχοί είναι επίσης υποχρεωμένοι να εκτελούν διάφορες εργασίες. Αυτό απαιτείται από τους κοινοτικούς κανόνες για δύο λόγους: αφενός, το έργο που αναλαμβάνεται φέρνει κάποιο υλικό όφελος, αφετέρου, το έργο που ανατίθεται σε κάθε μοναχό ασκεί το σώμα. Οι εργασίες που εκτελούνται από κάθε μοναχό είναι συλλογικά γνωστές ως διακονήματα, που σημαίνει προσφορές.

Ιστορικά, οι μοναχοί από πάντα ασχολούνταν με τη γεωργία, την αλιεία, την βιβλιοθήκη, την τέχνη κλπ. Τα προϊόντα Αγίου Όρους που παράγονταν από τη γεωργία χρησιμοποιούνταν για να τροφοδοτήσουν όχι μόνο τους ίδιους τους μοναχούς αλλά και τους προσκυνητές που επισκέπτονταν τα μοναστήρια. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Το διακόνημα του μαγειρέματος είναι ένα έργο αγάπης και μια ουσιαστική προσφορά. Με τις γαστρονομικές του δεξιότητες, τη φαντασία και τη γενναιόδωρο φροντίδα του και με τη βοήθεια των προϊόντων Αγίου Όρους, ο μάγειρας είναι υποχρεωμένος να άρει το βάρος και να ανακουφίσει την περίοδο της νηστείας που πρέπει να τηρείται από τους μοναχούς. Σε όλα τα εστιατόρια ή τις κουζίνες του Αγίου Όρους υπάρχουν εικόνες της Παναγίας και του Αγίου Ευφρόσυνου, που είναι ο πολιούχος του μαγειρέματος, μπροστά από το οποίο καίγεται συνεχώς ένα κερί. Πριν από την προετοιμασία ενός γεύματος, ο μάγειρας προσεύχεται για  την ευλογία της Παναγίας και του Αγίου Ευφρόσυνου για να τον βοηθήσουν να πετύχει ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο λειτουργικό ημερολόγιο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι η Μεγάλη Σαρακοστή. Πρόκειται για μια περίοδο προετοιμασίας για τους Χριστιανούς, τόσο πνευματική όσο και σωματική, μια άσκηση πνευματικής ανάτασης που τους βοηθά να καθαρίσουν από τις αμαρτίες τους, ώστε να μπορούν να γιορτάσουν τη γιορτή της Ανάστασης. Δεν είναι τυχαίο ότι η νηστεία της Μεγάλης Τετάρτης συμπίπτει με την ερχόμενη άνοιξη. Καθώς βγαίνουμε από το χειμώνα, το σώμα μας χρειάζεται να αποτοξινωθεί ή να απαλλαγεί από ουσίες που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πολύ σοφά, οι Πατέρες της Εκκλησίας χρονολόγησαν τη Μεγάλη Σαρακοστή έτσι ώστε να συμπέσει με την αρχή της άνοιξης.

Οι κανόνες και οι περιορισμοί που ισχύουν κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή και γενικότερα σε όλες τις περιόδους νηστείας υποχρεώνουν τον μοναχό-μάγειρα να υιοθετήσει μια διαφορετική μέθοδο μαγειρέματος με προϊόντα Αγίου Όρους. Χρησιμοποιεί περισσότερα βότανα και μπαχαρικά και λιγότερο ελαιόλαδο. Τα κύρια προϊόντα Αγίου Όρους που χρησιμοποιούνται  είναι λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, μανιτάρια, οστρακοειδή και θαλάσσια μαλάκια. Σε στιγμές πολύ αυστηρής νηστείας, χρησιμοποιείται επίσης πολύ ταχίνι.

Συγκεκριμένα, οι μοναχοί χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια του έτους τα παρακάτω Αγιορείτικα προϊόντα για τη διατροφή τους:

  • Ψωμί που ενισχύει την «καρδιά του ανθρώπου», όπως υπογράμμισε ο προφήτης Δαβίδ στους Ψαλμούς. Το ψωμί είναι ένα βασικό τρόφιμο που παρασκευάζεται με το ψήσιμο μιας ζύμης από αλεύρι και νερό. Είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο και ένα από τα παλαιότερα τρόφιμα στον κόσμο. Οι σχεδόν απεριόριστοι συνδυασμοί διαφορετικών αλεύρων και διαφορετικές αναλογίες συστατικών έχουν οδηγήσει στη μεγάλη ποικιλία τύπων, σχημάτων, μεγεθών και υφών που είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο. Το ψωμί σερβίρεται με διαφορετικές μορφές σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας, τρώγεται σαν σνακ και χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως συστατικό σε άλλα μαγειρικά παρασκευάσματα. Ως βασικό φαγητό σε όλο τον κόσμο, το ψωμί είναι από τα πιο σημαντικά προϊόντα Αγίου Όρους διότι πέρα ​​από την απλή διατροφή, αποτελεί τη βάση και σε πολλές θρησκευτικές τελετουργίες.

Η συνέχεια στο δεύτερο μέρος…